Sınav Kaygısı

Sınav kaygısı daha önce edinilmiş olan bilginin sınav sırasında etkili biçimde kullanılmasını engelleyen ve kişinin başarısının düşmesine yol açan yoğun kaygıdır. Kaygı duygusu öğrencinin hedef belirlemesi ve öğrenme performansı açısından yararlı bir duygudur. Ancak bu kaygının yüksek düzeyde olması kişinin sınav esnasında performansını olumsuz etkilemesine neden olur.
Sınav Kaygısının Belirtileri
Bilişsel Belirtiler:
Sınava ilişkin yapamayacağına ve başarısız olacağına dair felaketleştirici düşünceler, unutkanlık, dalgınlık, dikkatin dağılması ve bilgileri hatırlamada güçlük gibi bilişsel belirtiler gözlemlenmektedir.
Duygusal Belirtiler:
Sınav öncesi ve sırasında gerginlik, huzursuzluk, korku, panik, kontrol kaybı ve çaresizlik gibi duygusal belirtiler gözlemlenmektedir.
Fizyolojik Belirtiler:
Kalp atışlarında hızlanma, terleme, ağızda kuruluk, nefes alış verişinde hızlanma, kaslarda gerginlik, ateş basması, baş dönmesi, mide bulantısı, sık idrara çıkma ve ishal gibi fizyolojik belirtiler gözlemlenmektedir.
Davranışsal Belirtiler:
Ders çalışmayı bırakma, sınavdan kaçma, sınavı yarıda bırakma, ders çalışmaya ilişkin erteleme davranışları kaçma ve kaçınma davranışları gözlemlenmektedir.
Yukarıdaki belirtiler yoğun bir şekilde yaşandığında ve bu durum kişinin sosyal ve akademik yaşamına olumsuz şekilde yansıdığı düşünüldüğünde alanında uzman olan kişilere başvurmakta fayda vardır.